Auto van de zaak

U bent ondernemer (DGA of Zelfstandig ondernemer in de zin van de Wet Inkomstenbelasting) en overweegt een vervoermiddel aan te schaffen. Als u het vervoermiddel ten minste 500 km per jaar zakelijk gebruikt en daarnaast privé wenst te gebruiken is het zogenaamd keuzevermogen. U mag dan bij de aanschaf kiezen wat voor u voordelig is. De auto als zakelijk vermogen etiketteren of als privé vermogen.

Of het interessant is om een auto van de zaak te hebben is een persoonlijke berekening nodig. De keuze hangt onder andere af van het voertuig, de gebruikskosten, de verwachte restwaarde, het bijtellingspercentage, het verwachte aantal kilometers zakelijk gebruik, het verwachte aantal kilometers privé gebruik, de verwachte duur hoe lang u van die auto gebruik wenst te maken.

Voorbeeldberekeningen

Veelal wordt gedacht dat het per definitie fiscaal voordelig is om een auto van de zaak te hebben. Uit voorbeeldberekening 1 die wij hierbij bijvoegen blijkt bijvoorbeeld dat het voordeliger is de auto privé te kopen en kilometers aan de zaak door te belasten. In 2014 mag dat tegen € 0.19 per kilometer. In onze berekening wordt ook rekening gehouden met de btw effecten. In dit voorbeeld zou het hebben van een auto van de zaak de ondernemer over een periode van 5 jaar € 1.483 netto duurder uit zijn. Hierbij gaan we uit van 15.000 zakelijke kilometers en 8.000 privé kilometers op jaarbasis.

In voorbeeldberekening 2 gaan we van dezelfde auto uit als voorbeeld 1, echter nu zijn de aantallen kilometers op jaarbasis voor zakelijk en privé omgedraaid. De auto wordt nu juist meer privé gebruikt dan zakelijk. De uitkomst van de berekening is dat het voor deze ondernemer gunstiger is om te kiezen voor een auto van de zaak. Het voordeel is € 1.310 netto over de gebruiksperiode van 5 jaren.

Advies

Als zelfstandig ondernemer in de zin van de Wet Inkomstenbelasting kunt u in de meeste gevallen zelf de keuze maken of een auto van de zaak de beste optie is. U kunt in zijn algemeenheid niet terugkomen op uw keuze totdat u weer een nieuw vervoermiddel aanschaft. Een verkeerde keuze die niet goed is berekend kan u zomaar enkele duizenden euro’s netto kosten. Een goed advies verdient zich terug.

Voor de DGA wordt vaak gewerkt met het verhogen van het salaris om de privé autokosten te kunnen dekken. In dat geval is het raadzaam om overige financiële consequenties van het verhogen van het salaris in ogenschouw te nemen. Een hoger fiscaal inkomen heeft bijvoorbeeld effect op toeslagen zoals kinderopvangtoeslag en eventueel zorgtoeslag, mogelijke alimentatieverplichtingen, heffingskortingen, premies zorgverzekering etc. Voor de keuze auto van de zaak is het belangrijk deze mogelijke effecten mee te nemen in de afweging. Een verschil met de ondernemer zoals hierboven beschreven is dat de DGA wel op ieder moment zijn keuze kan herzien door de auto van of aan de B.V. te verkopen. Dit dient dan wel tegen marktwaarde te geschieden en de auto dient keuzevermogen te zijn en niet verplicht prive of zakelijk vermogen. Dit hangt samen met het gebruik.     

Staat u op het punt om een vervoermiddel aan te schaffen en wenst u fiscaal advies over dit onderwerp? Voor een vast tarief van € 75 exclusief btw kunnen wij deze berekening met u maken.

SlimINondernemen staat ondernemers en (vermogende) particulieren bij met belastingadvies en administraties. Voor een vrijblijvende offerte voor uw administratie kunt u gebruik maken van onze online offertemodule.

U kunt contact opnemen met de auteur van dit artikel S.W.L. (Sebastiaan) Hasselman RBc (sebastiaan@sliminondernemen.nl) of collega mr. drs. J. (Julian) Langkemper LL.M RB (julian@sliminondernemen.nl)

Hulp nodig?

Bij het aanvragen van uw offerte?

0168 32 77 02

Live Chat

Gratis adviesvraag

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.