VAR Verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie)

Als u als freelancer wilt gaan werken, is het verstandig om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan te vragen, dit kan u en/of uw opdrachtgever voordelen opleveren. Het zal ook voorkomen dat uw opdrachtgever hier om vraagt.
Als u uzelf freelancer noemt, wil dat nog niet zeggen dat u door de belastingdienst ook daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer wordt gezien. Voor u en uw opdrachtgever is het belangrijk om vóór het aangaan van een overeenkomst te weten of er sprake is van een zelfstandig ondernemerschap of van een dienstverband. Hiervoor kunt u een verklaring arbeidsrelatie aanvragen bij de belasting, deze bepaalt dan welke VAR ze uitgeven, dat kunnen de volgende 4 zijn:
VAR Winst Uit Onderneming (VAR-WUO)VAR Resultaat uit Overige Werkzaamheden (VAR-ROW)VAR-LoonVAR Directeur- Grootaandeelhouder (VAR-DGA)
Met name de VAR-WUO en de VAR-ROW zijn van toepassing op freelancers, waarvan er naar de VAR-WUO het meest word gestreefd door de freelancers, dit omdat de opdrachtgever namelijk zekerheid krijgt van de VAR-WUO dat hij geen loonbelasting en premie volksverzekeringen hoeft in te houden.
Als u wilt dat de Belastingdienst uw inkomsten kenmerkt als Winst uit onderneming, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U heeft minimaal 3 opdrachtgevers
- Er is geen gezagsverhouding tussen u en uw opdrachtgever, dit betekent dat u vrij bent in de manier waarop u de opdracht uitvoert.
- U presenteert zich als een ondernemer, bijvoorbeeld door een eigen website, visitekaartjes, en uw eigen briefpapier.
U kunt alleen zelf uw VAR aanvragen, u ontvangt deze uiterlijk binnen 8 weken, maar vaak al binnen 5 werkdagen, deze is maximaal één kalenderjaar geldig. Het is belangrijk dat u uw werkzaamheden zo uitgebreid mogelijk omschrijft als u de aanvraag indient.
Algemeen
Als freelancer/ondernemer heeft u diverse voordelen. Zo heeft u recht op 14% MKB winstvrijstelling en indien u aan het urencriterium voldoet (1225uur) ook nog recht op een zelfstandigenaftrek van
€ 7.280,-. Daarnaast kunt u nog in aanmerking komen voor een startersaftrek van € 2.123,-.
Een ander praktisch voordeel is dat u aantrekkelijker bent voor een opdrachtgever/werkgever, omdat deze u flexibeler kan inhuren en niet te maken heeft met werkgeverslasten. U voordeel kan dan zijn dat u meer inkomen kunt genereren ten opzichte van een loondienstverband.
Er zijn natuurlijk ook nadelen. U zult wat flexibeler ingezet worden en dus minder zekerheid hebben dan bij een loondienstverband. Verder heeft u geen recht op een ww-uitkering en zult u zelf zorg moeten dragen voor regelingen omtrent pensioen en arbeidsongeschiktheid.