VAR Verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie)

Als u als freelancer wilt gaan werken, is het verstandig om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan te vragen, dit kan u en/of uw opdrachtgever voordelen opleveren. Het zal ook voorkomen dat uw opdrachtgever hier om vraagt.

Als u uzelf freelancer noemt, wil dat nog niet zeggen dat u door de belastingdienst ook daadwerkelijk als zelfstandig ondernemer wordt gezien. Voor u en uw opdrachtgever is het belangrijk om vóór het aangaan van een overeenkomst te weten of er sprake is van een zelfstandig ondernemerschap of van een dienstverband. Hiervoor kunt u een verklaring arbeidsrelatie aanvragen bij de belasting, deze bepaalt dan welke VAR ze uitgeven, dat kunnen de volgende 4 zijn:

VAR Winst Uit Onderneming (VAR-WUO)VAR Resultaat uit Overige Werkzaamheden (VAR-ROW)VAR-LoonVAR Directeur- Grootaandeelhouder (VAR-DGA)

Met name de VAR-WUO en de VAR-ROW zijn van toepassing op freelancers, waarvan er naar de VAR-WUO het meest word gestreefd door de freelancers, dit omdat de opdrachtgever namelijk zekerheid krijgt van de VAR-WUO dat hij geen loonbelasting en premie volksverzekeringen hoeft in te houden.

Als u wilt dat de Belastingdienst uw inkomsten kenmerkt als Winst uit onderneming, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

- U heeft minimaal 3 opdrachtgevers

- Er is geen gezagsverhouding tussen u en uw opdrachtgever, dit betekent dat u vrij bent in de manier waarop u de opdracht uitvoert.

- U presenteert zich als een ondernemer, bijvoorbeeld door een eigen website, visitekaartjes, en uw eigen briefpapier.

U kunt alleen zelf uw VAR aanvragen, u ontvangt deze uiterlijk binnen 8 weken, maar vaak al binnen 5 werkdagen, deze is maximaal één kalenderjaar geldig. Het is belangrijk dat u uw werkzaamheden zo uitgebreid mogelijk omschrijft als u de aanvraag indient.

Algemeen

Als freelancer/ondernemer heeft u diverse voordelen. Zo heeft u recht op 14% MKB winstvrijstelling en indien u aan het urencriterium voldoet (1225uur) ook nog recht op een zelfstandigenaftrek van

€ 7.280,-. Daarnaast kunt u nog in aanmerking komen voor een startersaftrek van € 2.123,-.

Een ander praktisch voordeel is dat u aantrekkelijker bent voor een opdrachtgever/werkgever, omdat deze u flexibeler kan inhuren en niet te maken heeft met werkgeverslasten. U voordeel kan dan zijn dat u meer inkomen kunt genereren ten opzichte van een loondienstverband.

Er zijn natuurlijk ook nadelen. U zult wat flexibeler ingezet worden en dus minder zekerheid hebben dan bij een loondienstverband. Verder heeft u geen recht op een ww-uitkering en zult u zelf zorg moeten dragen voor regelingen omtrent pensioen en arbeidsongeschiktheid.

Door mr. drs. J. (Julian) Langkemper LL.M RB

Live Chat

Gratis adviesvraag

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!