Zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek

Als ondernemer kunt u gebruik maken van een aantal speciale aftrekposten. Daarvoor dient u bijvoorbeeld te voldoen aan het zogeheten urencriterium. Hebt u aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd (in 2013: 65 jaar en 1 maand) nog niet bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek in 2013 een bedrag van € 7.280. 

De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als u in aanmerking komt voor de startersaftrek.  

Als uw winst te laag is om de zelfstandigenaftrek geheel toe te passen, kunt u het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende 9 jaar. De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Startersaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123 in de volgende situatie:

 • U was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
 • U paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.

De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als u in aanmerking komt voor de startersaftrek. Als u in aanmerking komt voor de startersaftrek, hebt u recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek.

AOW-leeftijd

Hebt u aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt

Als je aan het urencriterium én aan de andere vereisten van zelfstandigheid voldoet, heb je recht op zelfstandigenaftrek. Deze aftrekpost drukt je belastbaar inkomen en dus de hoeveelheid belasting die je betaalt. De zelfstandigenaftrek is een fiscale beloning voor het ondernemerschap, want door deze aftrekpost houdt een ondernemer een hoger netto inkomen over dan een werknemer in loondienst die bruto evenveel verdient.

In de laatste jaren is de zelfstandigenaftrek hoger geworden. Dit heeft het belastingklimaat voor zelfstandigen dus gunstiger gemaakt. De keerzijde hiervan is dat de Belastingdienst tegenwoordig vaker controleert of ondernemers wel voldoen aan het urencriterium dat recht geeft op deze aftrekpost.

Sinds 2012 is de zelfstandigenaftrek een vast bedrag van € 7.280 dat je fiscaal mag aftrekken van je winstinkomen, ongeacht de hoogte van de winst. Dit bedrag geldt als je aan het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar bent.

De zelfstandigenaftrek wordt in mindering gebracht op de winst en resulteert, nadat ook de eventuele andere aftrekposten van de winst zijn afgetrokken, in belastbaar inkomen. Over het totale belastbaar inkomen wordt inkomstenbelasting geheven.

Voordeel van de zelfstandigenaftrek

Je financiële voordeel is een percentage van het bedrag aan zelfstandigenaftrek waar je recht op hebt. Namelijk het percentage dat betaald wordt in de voor jou hoogste schijf voor de inkomstenbelasting. Een voorbeeld: stel, de 'bovenste' € 8.000 (als voorbeeld, dit kan ook € 9.000 zijn) van je winst valt in de tweede schijf (41,95 % in 2012) van de inkomstenbelasting. Je hebt recht op € 7.280 aan zelfstandigenaftrek. Dan is het voordeel 'in de portemonnee' van de zelfstandigenaftrek 41,95% x € 7.280 = € 3.053,96.

Extra zelfstandigenaftrek voor starters

Als startende ondernemer heb je recht op een extra zelfstandigenaftrek, de startersaftrek.

65 jaar of ouder

Als je aan het begin van het kalenderjaar 65 jaar of ouder bent, dan is je zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar zijn. In 2012 bedraagt de zelfstandigenaftrek voor 65 jaar of ouder dus € 3.640.

Ongebruikte zelfstandigenaftrek doorschuiven naar de toekomst

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je zelfstandigenaftrek niet of niet volledig kunt benutten:

 • Je hebt een slecht jaar waarin je niet aan het urencriterium voldoet en daardoor geen recht hebt op zelfstandigenaftrek.
 • Je winst is te laag om de zelfstandigenaftrek geheel toe te passen.

Je mag in die situaties de zelfstandigenaftrek tot 9 jaar "voortwentelen". Dat wil zeggen dat je de niet-gebruikte zelfstandigenaftrek in de volgende 9 jaren kunt verrekenen met je winstinkomen.

Is 2012 bijvoorbeeld een minder jaar voor jou, dan kun je het bedrag dat je misloopt aan zelfstandigenaftrek in 2013 (of een van de andere jaren tussen 2013 en 2021) alsnog verrekenen en betaal je daardoor in de toekomst minder belasting te betalen.

Door mr. drs. J. Langkemper LL.M RB

Live Chat

Gratis adviesvraag

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.

Waarom klanten ons kiezen?

  • Wij werken landelijk
  • Wij werken op basis van vaste tarieven voor vaste werkzaamheden;
  • Wij hanteren geen vast contract, u kunt maandelijks opzeggen;
  • Maandelijkse nieuwsbrief met belastingtips;
  • Wij geloven in een persoonlijke relatie met een vaste accountmanager en vaste medewerkers;
  • Kosteloos kennismakingsgesprek, desgewenst bij u op het bedrijf of aan huis;
  • Binnen 1 dag antwoord op uw e-mail;
  • Direct contact met een medewerker;
  • Haal- en brengservice voor uw administratie;
  • Maximale belastingbesparing;
  • Gratis overstapservice.

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!