Holding BV

Als ondernemer heeft u mogelijk wel eens van het begrip holding gehoord. Met een holding wordt bedoeld dat er meerdere BV's betrokken zijn in een organisatie. Vaak wordt ook wel gesproken over een holdingstructuur. De meest simpele variant is een beheer-BV in combinatie met een werkmaatschappij. Deze constructie is niet alleen interessant voor de grote ondernemingen. Mogelijk dat deze naam u wel deze richting op doet denken, maar ook voor kleine ondernemingen kan deze ondernemingsconstructie een goede oplossing zijn.

Een van de belangrijkste redenen waarom ondernemers kiezen voor de BV als rechtsvorm is dat deze bij faillissement ervoor zorgt dat de ondernemer niet hoofdelijk aansprakelijk is en zijn privévermogen verliest. Dat is in veel gevallen waar, maar als de hele onderneming daardoor ten einde is verliest de ondernemer alsnog vaak zijn grootste vermogen. Onder deskundigen wordt wel eens gezegd: één BV is geen BV. Je verliest tenslotte nog steeds je bedrijfsgebouw, auto van de zaak, bedrijfsmiddelen, in de BV opgebouwde pensioen of andere waarden welke in de BV in de loop der jaren zijn opgebouwd. Dit kan in veel gevallen worden voorkomen met de holding.

Werk BV en Holding BV oprichten

Indien een kleine ondernemer vanuit dit oogpunt een holding gaat oprichten start hij eigenlijk twee BV ondernemingen. De eerste is de zogenaamde 'werk'-BV. Deze neemt opdrachten aan, gaat verbintenissen aan, neemt personeel in dienst en is eigenlijk vanaf de buitenkant de hele onderneming.

Daarnaast kan de ondernemer een tweede holding BV oprichten. Deze bezit alles wat van waarde is. Zoals de aandelen van de werk-BV maar ook eerder gemaakte winst-reserves, patenten, octrooien, bezit de auto van de zaak en eventueel andere onderdelen welke van waarde zijn zoals een pand. Deze waarden kan de holding verhuren aan de werk-BV. De ondernemer kan verder binnen deze holding BV zijn pensioen opbouwen indien hij dit wil. Mocht dan in slechte tijden de werk-BV failliet gaan, dan ligt het personeel op straat en is de onderneming zijn 'werk' kwijt. Maar zijn auto, bedrijfspand, winstreserves en pensioen zitten dan in een 'ander bedrijf' en dit tweede bedrijf is niet failliet gegaan.

Laat de structuur altijd door juristen en accountants nakijken op fouten en dan nog is er geen garantie voor succes. Een voorbeeld: Als de ondernemer werkelijk 'wanbeleid' te verwijten valt, bijvoorbeeld hij laat bewust zijn werk-BV klappen om maar van personeel af te komen, dan is hij alsnog hoofdelijk aansprakelijk en met de aandelen van de holding BV zal hij wellicht alsnog eerder genoemde waarden kunnen verliezen. Enkel de kans hierop is aanzienlijk kleiner. Bij een normaal faillissement ga je uit van het feit dat de ondernemer dit natuurlijk niet bewust zou willen.

Wil je samenwerken met je bedrijf of je bedrijf na verloop van tijd verkopen? Bijvoorbeeld enkele medewerkers willen het bedrijf doorzetten nadat jij met pensioen wilt? Dat is soms enorm lastig! Je hebt miljoenen opgebouwd met machines, wagenpark en ander kapitaal als octrooien of contracten. Dit geef je niet zomaar weg! Indien al deze waarde uit het bedrijf wordt getrokken en in een andere holding BV wordt gezet wordt de werk-BV minder waard. Deze kan dan gedeeltelijk aandelen verkopen. Met de holding BV houd je de waarde in eigen hand en kun je langzaam je uit het bedrijf trekken. Een bedrijfsovername, aandelenverkoop en samenwerking met de werk-BV is op deze manier flexibeler en makkelijker.

Twee BV's dus dubbele belasting?

De eigenaar van een BV moet toch belasting betalen? Dat is waar. Vennootschapsbelasting gaat over de winst. Enkel dit is niet altijd noodzakelijk. Zo kan de werk-BV dividend uitkeren aan de holding of zijn er regels indien een BV (voor een groot gedeelte) eigenaar is van een andere BV. Dan zijn er voorwaarden om niet de dubbele belasting te hoeven betalen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk via de zogeheten deelnemingsvrijstelling.

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.

Live Chat

Hulp nodig?

Bij het aanvragen van uw offerte?

0168 32 77 02

Wij wassen uw auto!

Bezoekt u ons kantoor voor een kennismakingsgesprek dan reinigen wij uw auto, van binnen en buiten!

Carwash

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!