Dividend of salaris

Een DGA moet wettelijk een bepaald salaris (gebruikelijk loon) uitkeren. Stel, u geniet een salaris van € 70.000 en uw B.V. maakt nog een winst van € 140.000. Wanneer u behoefte heeft aan aanvullend inkomen, dan is het aantrekkelijker om dit als dividend uit te keren in plaats van als salaris.

Toelichting

De top van het salaris van de DGA wordt belast tegen 52%. Stel, u overweegt om € 20.000 extra salaris uit te keren. Dit is voor de B.V. aftrekbaar (en dus niet belast met vennootschapsbelasting) en in privé belast tegen 52%. Netto ontvangt u dan € 9.600. Kiest u voor een dividenduitkering van € 20.000, dan is dit dividend in eerste instantie belast met vennootschapsbelasting van € 4.000 (20% van € 20.000). De heffing in box 2 bedraagt dan 25% over de resterende € 16.000 (deel via B.V. en deel in privé), waarna er netto € 12.000 overblijft.

Voorbeeld berekening

Stel dat u € 90.000 kunt uitkeren als salaris of als dividend, wat is dan voordeliger?

    Salaris   Dividend
           
Beloning  

90.000

 

90.000

Vennootschapsbelasting  

0

 

18.000

Inkomstenbelasting box 1  

46.800

 

0

Inkomstenbelasting box 2      

18.000

         
Netto ontvangst   

43.200

 

54.000

         

Conclusie

Het tarief over een salaris is maximaal 52% en over een dividenduitkering per saldo 40%. Bij hogere salarissen en een belastbaar inkomen van meer dan € 55.000 is een dividenduitkering vaak voordeliger dan een salarisverhoging. Deze voorbeeldberekening is een simpele vergelijking. In de praktijk spelen er vaak meer elementen een rol zoals bijvoorbeeld pensioenopbouw, aftrekposten in box 1 en de gebruikelijkloonregeling.

Wenst u een advies op maat, vraag dan een adviesgesprek aan via deze site.

 

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!

Live Chat

Waarom klanten ons kiezen?

  • Wij werken landelijk
  • Wij werken op basis van vaste tarieven voor vaste werkzaamheden;
  • Wij hanteren geen vast contract, u kunt maandelijks opzeggen;
  • Maandelijkse nieuwsbrief met belastingtips;
  • Wij geloven in een persoonlijke relatie met een vaste accountmanager en vaste medewerkers;
  • Kosteloos kennismakingsgesprek, desgewenst bij u op het bedrijf of aan huis;
  • Binnen 1 dag antwoord op uw e-mail;
  • Direct contact met een medewerker;
  • Haal- en brengservice voor uw administratie;
  • Maximale belastingbesparing;
  • Gratis overstapservice.