Advieskosten hypotheek

In uw leven zult u slechts enkele malen een hypotheek afsluiten. Althans dit is van toepassing voor de meeste eigenwoningbezitters. Een verkeerde keuze kan een dure financiële beslissing zijn. Alle reden dus om dat zorgvuldig te doen en om hierbij te kiezen voor een goede adviseur.

Er zijn meerdere mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten :

  • Een hypotheekadviseur van een bank, die bemiddelt in de producten van deze bank. Het WC-eend effect : "Wij van WC-eend adviseren WC-eend." 
  • Een hypotheekadviseur van een hypotheekadviesketen.
  • Een hypotheekadviseur, die bemiddelt voor meerdere geldverstrekkers en niet gebonden is en dus adviesvrijheid heeft. Ons bureau kiest voor deze laatste vorm van hypotheekadvies.

Hoe vindt u nu die adviseur die bij u past? Sowieso dienen financieel dienstverleners zich te houden aan de Wet op het financieel toezicht (Wft) en daarmee voldoen aan minimale opleidings- en ervaringsvereisten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op naleving van die wet. Daarnaast bestaan er verschillende keurmerken en certificaten waarover wij beschikken.

Wat zijn advieskosten?

Sinds 1 januari 2013 is het verplicht voor banken en hypotheekadviseurs om de kosten van het hypotheekadvies rechtstreeks in rekening te brengen bij u als opdrachtgever. Voorheen kwam het voor dat banken provisies verstrekten aan tussenpersonen en hypotheekadviseurs. Op deze wijze was ondoorzichtig voor u als eigenwoningbezitter welke vergoedingen er liepen tussen deze partijen. Aan deze onduidelijkheid heeft de wetgever een einde gemaakt middels wetgeving. 

Het is nu mogelijk om de advieskosten van hypotheekadviseurs te vergelijken. Sommige aanbieders werken op basis van een uurtarief, weer andere aanbieders kiezen ervoor om per product een bedrag in rekening te brengen en wij kiezen voor een allintarief. Wij zijn mening dat u op deze wijze bij aanvang duidelijkheid hebt over de hoogte van de advieskosten voor een hypotheek. Tijdens een kosteloos kennismakingsgesprek zullen met u deze advieskosten doornemen. Afhankelijk van uw wensen ontstaat hier een vast tarief. 

Door Boris Boon

Erkend Hypotheekadviseur | Cournot Adviseurs | Herengracht 518 Amsterdam | Prins Hendrikstraat 4 | Zevenbergen | 0168-327702
 
 

 

 

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!

Live Chat

Adviesvraag over hypotheken

Heeft u een adviesvraag met betrekking tot een hypotheek? Wij helpen u graag. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een hypotheekadviseur of financieel planner van ons bureau meestal een goede indruk van een mogelijke oplossing.

Velden met een * zijn verplicht.