Oversluiten hypotheek

Op dit moment is de rente historisch bezien laag, maar blijft dat zo? Het kan ook op dit moment los van een verhoging van uw hypotheek nog steeds interessant zijn om uw hypotheek over te sluiten. Zeker als u enkele jaren geleden uw hypotheek hebt vastgezet. Vaak wordt tijdens gesprekken gerefereerd aan de torenhoge rente uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Deze extreem hoge rentetarieven vielen ook nog eens ongelukkig samen met de gecrashte woningmarkt. Al bij al een recept voor een zeer onplezierig gevoel als eigenwoningbezitter.

Gelukkig blijkt deze piek uit de jaren 80 een extreme rentevariant te zijn geweest. Vanaf 1901 is het uitsluitend in de jaren rond 1921 voorgekomen dat de rente hoger dan 6% was. Al die jaren erna - tot de jaren 80 - is de rente stabiel gebleven. Een vrees dat de rente de komende jaren de pan uit rijst is dan ook niet gegrond op basis van resultaten uit het verleden.

Hypotheek oversluiten of looptijd afwachten?

Stel u woont in een vrijstaand huis met een WOZ-waarde van 390.000 euro en een aflossingsvrije hypotheek van 259.000 euro. U betaalt 4,9 procent rente en heeft nog 4,5 van de 10 jaar rentevaste looptijd te gaan. Is het verstandig om over te sluiten, nu de rente laag is of brengt dit zoveel kosten met zich mee dat we beter kunnen wachten tot de looptijd voorbij is? Oversluiten kan een optie zijn. Bij oversluiten naar een andere geldverstrekker komen hier mogelijk nog boeterente, notariskosten, taxatiekosten, advieskosten en kosten NHG bij. Vervolgens kan aan de hand van de hoogte van de nieuwe hypotheekrente worden berekend of en wanneer de omzettingskosten terugverdiend kunnen worden. Of oversluiten interessant is kan pas dan worden beoordeeld. Laat u een dergelijke berekening voor een oversluiting verzorgen door een financieel adviseur dan dient deze u te informeren over de terugverdientermijn.

U kunt zelf bij de huidige geldverstrekker een zogeheten proforma aflosnota opvragen. In deze aflosnota kunt u dan lezen wat de boeterente is indien u besluit tussentijds het rentecontract eenzijdig op te zeggen. De geldverstrekker zal bij een gedaalde hypotheekrente belang hebben om u te houden aan het rentecontract en u hiervoor een vergoeding vragen. Dit is de zogeheten boeterente. Het opvragen en verstrekken van een proforma aflosnota is kosteloos.

Bekijk tijdig mogelijkheden voor een scherpere hypotheekrente

De laatste jaren zijn er veel geldverstrekkers - al dan niet noodgedwongen - verdwenen van de Nederlandse markt. Stel dat u een rentecontract heeft bij een van deze aanbieders (bijvoorbeeld GMAC, DSB, BNP of Sparq) en uw rentecontract loopt over enkele jaren af dan zal men u niet de meest concurrerende rente in rekening brengen. Veel van deze aanbieders ontmoedigen u om klant te blijven door u een hogere rente dan gebruikelijk aan te bieden. Helaas is er wettelijk geen plafond voor het maximale hypotheekrentetarief.

Recent onderzoek toont aan dat consumenten gemiddeld 1,3% teveel betalen voor hun hypotheek. U kunt besluiten het zogeheten verlengingsvoorstel van uw bank niet af te wachten, maar al eerder over te stappen naar een bank met een scherpe rente. Soms komt het voor dat u geen hypotheek bij een andere bank kunt aanvragen vanwege de aangescherpte regels om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

U mag de aflossingsvorm van uw hypotheek in de meeste gevallen wel behouden indien u overgaat naar een nieuwe hypotheek. Dit is mogelijk voor hypotheken die voor 1 januari 2013 bestonden.

Wenst u hulp bij het oversluiten van uw hypotheek en het onderzoeken daarvan, neemt u dan gerust contact met ons op of het voordelig is om uw hypotheek over te sluiten cq te herfinancieren.

Auteur Boris Boon

 

Live Chat

Gratis adviesvraag

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!