Echtscheidingsbemiddeling

Bent u betrokken bij een scheiding dan is dit in de meeste gevallen een impactvolle gebeurtenis. Het is een emotioneel heftige periode, waarin toch afspraken gemaakt moeten worden hoe goed of kwaad u het ook heeft. Alle partijen hebben er een  eigen belang bij waarvoor u zich zult inzetten. Ook zult u zelf een gevoel hebben bij een rechtvaardige oplossing. Pas als u veel ruzie hebt, niet naar elkaar luistert of elkaar niet meer begrijpt, wordt het lastig om er toch samen uit te komen. U zult dan professionele begeleiding zoeken zoals een echtscheidingsadvocaat, een mediator of een echtscheidingsbemiddelaar. De ultieme escalatie is een gang naar de rechter. Wat ons betreft is dit een route die u pas dient te willen bewandelen als u er samen echt niet meer uitkomt. Huurt u ons in dan zullen wij dit te allen tijde wensen te voorkomen.

Maakt u onverhoopt toch een gang naar de rechter dan blijkt dat beide partijen de kans op een positieve uitkomst groter achten dan op een negatieve uitkomst. Beide partners denken dat de rechter overtuigt is van uitsluitend hen verhaal. De teleurstelling bij een negatieve uitkomst van de procedure bij de rechtbank is des te groter blijkt dan. Los van dit procesrisico zijn er ook nog de hoge kosten van een procedure, door gebruik te maken van echtscheidingsbemiddeling kunt u de regie zelf in de hand proberen te houden.

Echtscheidingsbemiddeling wordt ook wel mediation genoemd en betreft de bemiddeling bij het regelen van de scheiding tussen u en uw partner. U probeert niet op zoek te gaan naar een conflict, maar naar de oplossing. De echtscheidingsbemiddelaar, ook wel mediator genoemd, begeleidt u in dit proces. U bent allebei meer tot overleg in staat dan u van te voren zult denken. Zeker als er ook kinderen bij uw relatie zijn betrokken. Wij helpen u uiteraard graag bij het harmonieus begeleiden van uw echtscheiding.

De echtscheidingsbemiddeling is gebaseerd op de wil om samen, in vertrouwen, tot afspraken te komen. Dit bemiddelingsproces verloopt soepeler dan een proces bij de rechter. Daarnaast hebben jullie de afspraken samen gemaakt, waardoor meer draagkracht is ontstaan om de afspraken ook in de toekomst goed uit te voeren.

Een echtscheidingsbemiddelaar is geen therapeut, maar een jurist die op de hoogte is van actuele wetgeving, maar daarnaast ook is geschoold in het communiceren bij echtscheidingssituaties. Iedere echtscheidingsbemiddelaar van ons kantoor is onafhankelijk, kiest geen partij, zorgt ervoor dat u allebei uw verhaal kunt vertellen en dat er naar elkaar wordt geluisterd. Tijdens de gesprekken met de bemiddelaar zal er voldoende aandacht zijn voor uw emoties. Uw emoties moeten besproken worden, voordat er goede afspraken gemaakt kunnen worden. Daarnaast zorgt een bemiddelaar ervoor dat de afspraken die jullie maken, juridisch juist zijn en wordt er gestructureerd gewerkt. 

Ons stappenplan bij echtscheidingsbemiddeling

 • Het kennismakingsgesprek. Uw bemiddelaar zal tijdens dit eerste gesprek duidelijk uitleggen wat echtscheidingsbemiddeling is en het verdere proces toelichten. Dit gesprek kan zowel bij u thuis of op onze kantoren plaatsvinden. Wij werken landelijk en onze kantoren zijn in Amsterdam en Zevenbergen.

 • De verkenningsfase. Onder leiding van uw bemiddelaar analyseert u het conflict, totdat de standpunten en belangen van jullie allebei duidelijk zijn. Aan het einde van deze fase vraagt de bemiddelaar of u wilt zoeken naar een oplossing die tegemoetkomt aan ieders belang.
 • De onderhandelingsfase. U geeft allebei mogelijke oplossingen. Daarbij houd u in uw achterhoofd dat de oplossing een meerwaarde moet hebben voor u allebei of voor de kinderen.
 • Afspraken vastleggen. Uiteindelijk stelt de bemiddelaar een vaststellingsovereenkomst op. Daarin staat welke afspraken jullie hebben gemaakt.

Wat zijn de kosten van onze echtscheidingsbemiddeling?

Wij spreken zoveel mogelijk een vast tarief af. Bij al onze activiteiten proberen wij vaste tarieven af te spreken. Op deze wijze weet u precies waar u aan toe bent. Al vroeg in het proces blijkt of partijen bereid zijn om er samen uit te komen. Om deze reden kunnen wij dan ook op deze wijze werken. Blijkt uw echtscheiding ingewikkelder te zijn dan vooraf gepland dan ligt dit risico aan onze zijde. Een complete echtscheidingsbemiddeling vangt aan vanaf 1.500 euro. Wenst u geen begeleiding dan kunnen wij ook de noodzakelijke documenten opstellen. Dan vangen de kosten aan vanaf 850 euro.

Echtscheidingsbemiddeling is voor gehuwden geschikt indien u - hoe moeilijk soms ook - de wens hebt om in goed overleg uit elkaar te gaan. Voordat u een keuze maakt welke hulp voor u het beste is, dient u een duidelijk beeld hebben van de verschillen tussen een echtscheidingsbemiddelaar en een advocaat. Wij hopen u met de informatie op deze pagina over onze aanpak beter op weg geholpen te hebben. Wenst u nadere informatie, neem dan gerust contact met ons op. Zoals eerder al genoemd werken wij landelijk, onze kantoren zijn gevestigd in Amsterdam en Zevebergen. Huisbezoeken behoren tot onze standaardservice.

Ook kunt u bij ons terecht voor een deelvraag. Stel dat u samen een woning bezit en hebt afgesproken in het echtscheidingsconvenant dat één van beiden de woning overneemt. In dat geval dient de woning ook op naam van de overnemende partner komen te staan. Ook als de hypotheek op de woning destijds is verstrekt op twee namen dient de bank ook bekend te geraken met uw voornemen. Helaas is het uitspreken van deze voornemens simpeler dan de daadwerkelijke omzetting. Wij helpen u graag om deze concreet uit te voeren. 

Door Boris Boon

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!

Live Chat

Waarom klanten ons kiezen?

  • Wij werken landelijk
  • Wij werken op basis van vaste tarieven voor vaste werkzaamheden;
  • Wij hanteren geen vast contract, u kunt maandelijks opzeggen;
  • Maandelijkse nieuwsbrief met belastingtips;
  • Wij geloven in een persoonlijke relatie met een vaste accountmanager en vaste medewerkers;
  • Kosteloos kennismakingsgesprek, desgewenst bij u op het bedrijf of aan huis;
  • Binnen 1 dag antwoord op uw e-mail;
  • Direct contact met een medewerker;
  • Haal- en brengservice voor uw administratie;
  • Maximale belastingbesparing;
  • Gratis overstapservice.

Gratis adviesvraag

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.