Renteaftrek in 2031

Stelt u zich eens het volgende voor “Het is een mooie zomerdag in augustus 2031. U geniet van uw welverdiende rust nu u met pensioen bent samen met uw partner. De kleinkinderen spelen heerlijk met een waterpistool bij uw vakantie accommodatie. U slaat de krant open en leest de koppen: “Meer huishoudens moeite met rondkomen door aftrekbeperking”. Het ene na het andere schrijnende praktijkvoorbeeld wordt in het artikel beschreven. Hardwerkende gezinnen die altijd keurig het hoofd boven water konden houden hebben vanaf 2031 ineens een uitdaging. De hypotheekrenteaftrek is vanaf dit jaar afgeschaft. Voor velen is dit een schok, ondanks dat dit gegeven al meer dan 30 jaar bekend is.”

Vanaf 2001 is in de wet inkomstenbelasting aangekondigd dat de hypotheekrente voor maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Juist in die voorafgaande periode waren er veel eigenwoningbezitters die een aflossingsvrije hypotheek hadden. De bomen groeiden tot aan de hemel en huizenprijzen konden alleen maar stijgen was de heersende opvatting. De beoogde aflossingen vanuit de 'slimme' woekerpolis zijn al lang niet meer reëel weten we nu. De verwachte waardestijgingen zijn inmiddels eveneens onzeker geworden. In de jaren vóór 2031 hebben deze eigenwoningbezitters zich niet gerealiseerd dat 2031 snel dichtbij komt. Studerende kinderen of een nijpende financiële situatie hebben ertoe geleid dat er niet aan is gedacht om bijvoorbeeld de eigenwoningschuld stapsgewijs (grotendeels) af te lossen.

In het ergste geval worden uw bruto maandlasten ook tevens uw netto maandlasten en is de rente op een hoger niveau. Met een aflossingsvrije hypotheek van thans € 250.000 tegen zo'n 4% rente levert dit nu een netto maandlast van circa € 545 op. Stel dat de rente 6% is in 2031 dan is uw netto maandlast  € 1.250. Vanzelfsprekend is er ook het effect van inflatie. Een ander element wat u hierbij dient te betrekken is dat uw pensioeninkomen in de meeste gevallen een stuk lager is dan het inkomen uit arbeid of ondernemen. 

We leven nu in 2014, het duurt nog 17 jaar voordat het zover is. Voor veel mensen ontbreekt inzicht in huidig privé vermogen, pensioenopbouw, waardeontwikkeling voor de toekomst, privé uitgaven op dit moment en verwachte privé uitgaven voor de komende 30 jaar. Met een meerjaren financiële planning  worden al deze elementen verwerkt tot overzichtelijke jaargegevens en grafieken van vermogen en besteedbaar inkomen. Afhankelijk van uw wensen en behoeften kan beoordeeld worden of deze ook financieel haalbaar zijn of welke aanpassingen nodig zijn. Zonder inzicht kunt u niet de benodigde stappen ondernemen.

Via deze link kunt u voorbeelden bekijken van gezinssituaties en rapportages van financiële planning. Voor ieder financieel gezond huishouden een onmisbaar rapport! 

Wij hopen dat u in 2031 met een gerust hart vakantie kunt vieren!

Door S.W.L. (Sebastiaan) Hasselman RBc

geschreven op 9 augustus 2014

Hulp nodig?

Bij het aanvragen van uw offerte?

0168 32 77 02

Live Chat

Gratis adviesvraag

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.