Middelingsregeling

Hebt u een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Dan betaalt u waarschijnlijk meer belasting dan wanneer u dat inkomen gelijkmatig verdeeld over een jaar krijgt. U kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Laten we een voorbeeld nemen zodat u weet wat hiermee bedoelt wordt. Stel in 2010 is uw inkomen 100.000 euro, in 2011 eveneens 100.000 en in 2012 is uw inkomen 10.000. Over de eerste 2 jaar betaalt over een groot deel 52% van uw inkomen aan inkomstenbelasting. Echter in 2012 zit u ruim onder de grens van 52%. U mag er nu voor kiezen om de inkomstenbelasting per jaar te betalen over het gemiddelde inkomen van deze 3 jaar samen. Gemiddeld is uw inkomen namelijk  36.000 euro (afgerond) en in geen enkel jaar betaalt u nu het maximale tarief van 52%. Een aanzienlijke besparing dus. 

Met middeling berekent u uw gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren. Dit is het middelingstijdvak. Vervolgens berekent u hoeveel belasting u per jaar moet betalen. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan die van de eerdere aanslagen? Dan hebt u mogelijk recht op een teruggaaf.

Als u aan de voorwaarden voor middeling voldoet, krijgt u in de volgende situaties waarschijnlijk belasting terug:

U hebt na uw afstuderen een vaste baan gekregen en u had naast uw studie een bijbaan.
U hebt een ontslagvergoeding ('gouden handdruk') gekregen.
U bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken.
U werkt als freelancer of als ondernemer en hebt per definitie wisselende inkomens.
U hebt onbetaald verlof opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical).
U bent minder gaan werken.

Om uw belastingteruggaaf te berekenen, hebt u de gegevens nodig van het middelingstijdvak. U gebruikt daarvoor de gegevens van de laatst opgelegde definitieve aanslagen van die jaren. Ook hebt u de tarieven inkomstenbelasting nodig. Weet u niet welk middelingstijdvak voor u het voordeligste is? Wij helpen u graag.

Een middelingsverzoek kunt u het gehele jaar door indienen. Ook mag u zelf kiezen uit de jaren welke u bij de middeling wenst te betrekken. Echter ieder belastingjaar mag slechts eenmaal gebruikt worden. Ook dient u een reeks van 3 opeenvolgende jaren te kiezen. Zo mag u dus niet het inkomen uit 2009 vergelijken met dat van 2012 en 2013. Daarnaast is het zo dat de aanslag inkomstenbelasting definitief vastgesteld dient te zijn door de belastingdienst.

Er is ook een drempel van toepassing voor de teruggave. Deze bedraagt 545 euro. Is het bedrag na middeling hoger dan dit drempelbedrag dan ontvangt u het volledige bedrag boven de drempel terug. U dient tevens belastingplichtige in Nederland te zijn, het maakt dan weer niet uit of u enig inkomen genoot in het betreffende jaar. 

Tot slot alleen het inkomen in box 1 telt mee voor de middelingsregeling. Heeft u in enig jaar een negatief inkomen (omdat u bijvoorbeeld een negatief resultaat met uw onderneming had) dan wordt het inkomen op nul gesteld. Wel kunt u het negatieve resultaat verrekenen met positief inkomen uit een ander belastingjaar, maar hier gelden weer andere regels voor.

Bij het indienen van een middelingsverzoek dient u een uitgebreide berekening mee te sturen. Maakt u gebruik van onze middelingsservice dan zullen wij deze complete werkzaamheden voor u overnemen.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van onze dienstverlening dan vernemen wij deze graag!

Met vriendelijke groet,

partner

 

 

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!

Live Chat

Hulp nodig?

Bij het aanvragen van uw offerte?

0168 32 77 02

Waarom klanten ons kiezen?

  • Wij werken landelijk
  • Wij werken op basis van vaste tarieven voor vaste werkzaamheden;
  • Wij hanteren geen vast contract, u kunt maandelijks opzeggen;
  • Maandelijkse nieuwsbrief met belastingtips;
  • Wij geloven in een persoonlijke relatie met een vaste accountmanager en vaste medewerkers;
  • Kosteloos kennismakingsgesprek, desgewenst bij u op het bedrijf of aan huis;
  • Binnen 1 dag antwoord op uw e-mail;
  • Direct contact met een medewerker;
  • Haal- en brengservice voor uw administratie;
  • Maximale belastingbesparing;
  • Gratis overstapservice.

Gratis adviesvraag

Heeft u een adviesvraag? Wij helpen u graag met al uw bedrijfseconomische of fiscale vragen. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een specialist van ons bureau meestal een goede indruk van de oplossing van uw situatie.

Velden met een * zijn verplicht.


Binnen één werkdag zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden. Wij zullen discreet met uw vraag omgaan en deze niet delen met derden. Wij werken niet samen met externe adviseurs en uw vraag wordt te allen tijde behandeld door een medewerker van ons bureau.