Premiedepot spaarhypotheek

Wie op zoek is naar een slimme manier om overtollige spaartegoeden te gebruiken voor zijn bestaande spaarhypotheek zou een storting in een premiedepot kunnen overwegen. Wat is een premiedepot? Een premiedepot is een geblokkeerde spaarrekening welke gekoppeld is aan een spaarhypotheek. Vanuit dit premiedepot kunnen de toekomstige premies voor de spaarverzekering worden betaald. 

Wat is het voordeel van een premiedepot? Het grootste voordeel van een premiedepot is de hogere rentevergoeding. Op het moment dat u uw geld onderbrengt op een normale spaarrekening ontvangt u een rente van maximaal 1,75% op dit moment. Dit artikel is op 9 augustus 2014 geschreven. Stel dat u uw hypotheek 5 jaar geleden hebt afgesloten en dat uw hypotheekrente 5,5% bedroeg. In de meeste gevallen ontvangt u dan een rentevergoeding die gelijk is aan de hypotheekrente of met een afslag van bijvoorbeeld 1,5%. Zelfs in het laatste geval ontvangt u nog steeds een rentevergoeding van 4%. Op deze wijze groeit uw kapitaal harder aan dan op de reguliere spaarrekening. Bij de meeste aanbieders heeft u een lange periode zekerheid over de rentevergoeding.

Het tegoed in het premiedepot is op dezelfde wijze belast als het reguliere spaartegoed, namelijk in box 3. U betaalt over het kapitaal vermogensrendementsheffing. Dit wordt anders wanneer de premies worden onttrokken uit het premiedepot. In dat geval hevelt u kapitaal over naar de vrijgestelde spaarverzekering in box 1. Tenminste als u dit zo hebt geregeld bij het aangaan van uw hypotheek. Nieuwe spaarhypotheken zijn de facto niet meer mogelijk vanwege veranderende wetgeving in 2013. Wel kunt u bestaande spaarhypotheken meenemen naar een nieuwe geldverstrekker indien u de hoogte van het op te bouwen kapitaal ongewijzigd laat.

U kunt bij de meeste aanbieders ook nog een premiedepot opstarten als de hypotheek reeds is ingegaan. Heeft u hierover behoefte aan contact stel dan adviesvraag en wij zullen u kosteloos een antwoord over de mogelijkheden verstrekken.

Ook een slimme manier om met uw overtollige spaartegoed om te gaan is om een hoge storting toe te voegen aan uw spaarverzekering. Dit is niet ongelimiteerd mogelijk, maar hiervoor zijn belastingregels opgesteld. In het kort gezegd komt het er op neer dat de hoogste premiestorting niet meer mag bedragen dan 10x de laagste premiestorting. Stel dat u maandelijks € 150 storting in uw spaarverzekering of op uw bankspaarrekening dan mag de hoogste premiestorting in enig jaar niet meer dan € 18.000 bedragen. Stel dat u dit meerdere jaren op rij van plan bent te doen dan dient de looptijd ingekort te worden. Op deze wijze kunt u maximaal gebruik maken van de fiscale voordelen behorende bij een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek. Deze regels zijn van toepassing conform het beleid rondom een KEW-polis en BEW-faciliteit. Laat u over de mogelijkheden voorlichten door een financieel adviseur. Er zijn namelijk ook vrijstellingen en minimale looptijden waarmee rekening gehouden dient te worden.

Door Boris Boon

Erkend Hypotheekadviseur | landelijk werkend

Hulp nodig?

Bij het aanvragen van uw offerte?

0168 32 77 02

Live Chat

Adviesvraag over hypotheken

Heeft u een adviesvraag met betrekking tot een hypotheek? Wij helpen u graag. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een hypotheekadviseur of financieel planner van ons bureau meestal een goede indruk van een mogelijke oplossing.

Velden met een * zijn verplicht.