WOZ waarde 2014

Binnenkort ontvangt u de nieuwe WOZ-aanslag voor 2014 weer op de deurmat. De WOZ-waarde wordt door uw gemeente jaarlijks vastgesteld. Deze waarde dient overeen te komen met de marktwaarde van uw woning op 1 januari van het vorige jaar. Dit wordt ook wel de waardepeildatum genoemd.

Voor de aanslag die u binnenkort ontvangt is dit dus de taxatiewaarde op 1 januari 2013. Ten opzichte van 2012 is de marktwaarde gemiddeld met 5,4 procent gedaald. Overigens is het indexcijfer geen juridisch steekhoudend argument voor een bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde. Dit is overigens wel het meest gebruikte argument in een bezwaarschrift tegen de WOZ-waare.

De gemeente stelt de WOZ-waarde van uw woning vast op basis van de prijzen van vergelijkbare, verkochte woningen in uw woonplaats cq omgeving. Bij het vaststellen van de WOZ-waarde wordt ook rekening gehouden met oppervlakte, inhoud en bouwjaar van de woning. Dit zijn de zogeheten object kenmerken.

De gemeente dient voor alle woningen en bedrijfspanden in een gemeente tegelijkertijd deze waarde bepalen. Het is bijna onmogelijk om dit handmatig te verzorgen vandaar dat men gebruikmaakt van het zogeheten 'modelmatig waarderen'. Het komt er op neer dat middels automatisering de WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente. Vaak huurt men hier gespecialiseerde bedrijven voor in.

Er is een toezichthouder (de Waarderingskamer) welke controleert of het hele proces zorgvuldig verloopt. Jaarlijks beoordeelt de toezichthouder of de gemeenten de nieuwe WOZ-aanslagen mogen versturen. In 2014 hebben circa 90 gemeenten een onvoldoende voor het proces. Toch mogen gemeenten de WOZ-aanslagen versturen. De facto heeft de toezichthouder weinig sanctiemiddelen om gemeenten te dwingen hun processen te verbeteren. Zo kan men bijvoorbeeld geen boetes opleggen.

De WOZ-waarde is de basis voor de heffing van lokale belastingen. Ook wel de onroerendezaakbelasting (OZB) genoemd. De hoogte van het tarief van de OZB verschilt per gemeente, maar is altijd afgeleid van de waarde van uw woning of bedrijfspand. De tarieven voor bedrijfspanden zijn vaak een factor 3 van het woningtarief. Deze OZB is ook een zichtbare belastingheffing. U ontvangt namelijk hier een afzonderlijke aanslag voor en dient deze daadwerkelijk te betalen.

Daarnaast heft het waterschap ook belastingen op basis van de WOZ-waarde.

De meest ingrijpende instantie die de waarde gebruikt is de Belastingdienst. Zo wordt het eigenwoningforfait, een percentage van de waarde van je woning dat je moet optellen bij je bruto-inkomen, vastgesteld met behulp van de WOZ-waarde. Dit jaar is het eigenwoningforfait verhoogd van 0,6% naar 0,7% van de WOZ-waarde. Deze belasting is niet direct zichtbaar, maar is een verrekening van alle inkomsten en aftrekposten. Hierdoor 'voelt' u dit minder, maar het is wel de meest impactvolle heffing. Hier is de besparing dan ook het grootst. Gemeenten vertellen u dit liever niet. Men focust liever op de 'tientjes' die u met de OZB kunt besparen. Op deze wijze wekt men de indruk dat het wel meevalt met het aanvechten van de WOZ-waarde. Kwalijker is dat ook de toezichthouder zich laat lenen voor dergelijke propaganda.

Indien u een woning of bedrijfspand erf draagt u erfbelasting af en is de WOZ-waarde de grondslag voor deze belasting. Hier vangen de tarieven aan vanaf 10% tot 40%. Dus : is uw WOZ-waarde € 10.000 te hoog dan betaalt u maximaal € 4.000 netto aan erfbelasting. Erg impactvol dus.

U kunt onze collegae van WOZ-specialisten ook een bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde laten opstellen. Dit kost u per saldo niets. De gemeente moet namelijk de juridische proceskosten betalen op het moment dat men de WOZ-waarde foutief heeft vastgesteld. Verliezen wij de procedure dan is dit voor onze rekening. Wij werken op basis van no cure no pay. Aanvragen kan heel simpel via de website www.wozspecialisten.nl

Door mr. drs. J. Langkemper LL.M RB

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!

Live Chat

Vraag over uw WOZ-waarde?


Heeft u een vraag met betrekking tot uw WOZ-waarde? Stel gerust uw vraag en een medewerker van WOZ-specialisten zal uw vraag zo goed als mogelijk beantwoorden. Meestal heeft u binnen één werkdag al een antwoord. Dit antwoord is kosteloos.

Velden met een * zijn verplicht.

Waarom klanten ons kiezen?

  • Wij werken landelijk
  • Wij werken op basis van vaste tarieven voor vaste werkzaamheden;
  • Wij hanteren geen vast contract, u kunt maandelijks opzeggen;
  • Maandelijkse nieuwsbrief met belastingtips;
  • Wij geloven in een persoonlijke relatie met een vaste accountmanager en vaste medewerkers;
  • Kosteloos kennismakingsgesprek, desgewenst bij u op het bedrijf of aan huis;
  • Binnen 1 dag antwoord op uw e-mail;
  • Direct contact met een medewerker;
  • Haal- en brengservice voor uw administratie;
  • Maximale belastingbesparing;
  • Gratis overstapservice.