WOZ-waarde te hoog

In de maanden januari, februari en maart valt bij veel bij huizenbezitters en andere eigenaren van vastgoed de WOZ-beschikking op de deurmat. Ondanks de crisis op de woningmarkt krijgen onze collegae van WOZ-specialisten vaak de vraag waarom de WOZ-waarde niet voldoende daalt. Een te hoge WOZ-waarde heeft nadelige gevolgen voor u als huizenbezitter. In dit artikel geven wij u een toelichting wat u kunt doen tegen een te hoge WOZ-waarde. 

Hoge WOZ-waarde nadelen

De WOZ-waarde is de waarde van uw woning zoals die door de gemeente is vastgesteld. Een hoge WOZ-waarde heeft nadelige gevolgen voor uw belastingaanslag omdat u hier diverse belastingen over betaald. Bijvoorbeeld inkomstenbelasting in de vorm van het eigenwoningforfait. Uw gemeente gebruikt de WOZ-waarde om de onroerendezaakbelasting (OZB) te heffen. Een hogere WOZ-waarde betekent dat u een hoger bedrag aan onroerendezaakbelasting betaalt. Ook draagt u waterschapslasten en erfbelasting af over de WOZ-waarde. Wist u dat de OZB de meeste gehate belasting onder Nederlanders is?

Vaststellen WOZ-waarde

De gemeente stelt de WOZ-waarde vast aan de hand van een taxatie van een aantal woningen bij u in de buurt. De WOZ-waarde wordt onder andere bepaald door de ligging van de woning, de inhoud, het bouwjaar en het soort woning. De gemiddelde huizenprijs in Nederland daalt, toch is in verschillende gemeenten de gemiddelde WOZ-waarde gestegen.

Bezwaar maken loont

Wanneer u het niet eens bent met de WOZ-waarde kunt u bezwaar aantekenen bij uw gemeente. Een goed bezwaarschrift loont de moeite. Elk jaar maken circa 200.000 huizenbezitters bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde. In maar liefst 47% van de gevallen werd de WOZ-waarde verlaagd. Dit is niet alleen gunstig voor uw komende belastingaanslag, maar werkt nog jaren door. We kunnen dus vaststellen dat er massaal fouten worden gemaakt met het vaststellen van de WOZ-waardes. 

Bezwaar maken stap voor stap

U kunt bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde door de volgende stappen te volgen. 

Vraag bij uw gemeente het taxatieverslag op waarin panden voorkomen waarmee de gemeente uw woning heeft vergeleken. Dit is kosteloos en kan bij veel gemeenten online worden opgevraagd met uw DigiD.

Toon aan op welke punten uw woning verschilt met de getaxeerde woningen. Mogelijke verschillen zijn: staat van onderhoud, bouwjaar, ligging, soort woning enzovoort.

Versterk uw bezwaarschrift met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in uw buurt. U kunt deze gegevens voor enkele euro’s opvragen bij het Kadaster. Dit is optioneel, maar verhoogt de kans op succes.

Bepaal de werkelijke waarde van uw woning. Houdt hierbij rekening met de peildatum (1 januari van het voorbije jaar). Voor de WOZ-beschikking van 2014 is dat dus 1 januari 2013.

Stel een bezwaarschrift op waarin u alle argumenten voor een lagere WOZ-waarde noemt en stuur deze naar uw gemeente. Op internet zijn goede voorbeeldbrieven te vinden.

Uw gemeente moet binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-aanslag uw bezwaarschrift hebben ontvangen. Veel gemeenten roepen op om hen te bellen om uw WOZ-waarde te verlagen. Dit is niet raadzaam aangezien hier geen wettelijke basis voor is. U kunt het natuurlijk wel proberen om te bellen. Lukt het binnen 1 telefoontje om uw WOZ-waarde te verlagen dan heeft u geluk en hoeft u geen bezwaarschrift te schrijven. Wordt het toch een langere kwestie dan raden wij aan om toch een bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde op te stellen om uw rechten veilig te stellen. 

De gemeente heeft vervolgens bijna 1 jaar de tijd om te reageren op uw bezwaarschrift. Wijst men uw bezwaarschrift af dan heeft u ook nog de mogelijkheid om in beroep te gaan. 

Door mr. drs. J. (Julian) Langkemper LL.M RB

 

Live Chat

Vraag over uw WOZ-waarde?


Heeft u een vraag met betrekking tot uw WOZ-waarde? Stel gerust uw vraag en een medewerker van WOZ-specialisten zal uw vraag zo goed als mogelijk beantwoorden. Meestal heeft u binnen één werkdag al een antwoord. Dit antwoord is kosteloos.

Velden met een * zijn verplicht.

Waarom klanten ons kiezen?

  • Wij werken landelijk
  • Wij werken op basis van vaste tarieven voor vaste werkzaamheden;
  • Wij hanteren geen vast contract, u kunt maandelijks opzeggen;
  • Maandelijkse nieuwsbrief met belastingtips;
  • Wij geloven in een persoonlijke relatie met een vaste accountmanager en vaste medewerkers;
  • Kosteloos kennismakingsgesprek, desgewenst bij u op het bedrijf of aan huis;
  • Binnen 1 dag antwoord op uw e-mail;
  • Direct contact met een medewerker;
  • Haal- en brengservice voor uw administratie;
  • Maximale belastingbesparing;
  • Gratis overstapservice.

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!