Hypotheek veranderingen 2014

Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk om nog maar tot 104% van de waarde van de woning te financieren. Jaarlijks - tot 2018 - verlaagt de overheid de leencapaciteit tot 100%. Vanaf 2018 kunt u dus geen hogere hypotheek krijgen dan de waarde van de woning. Hiermee dwingt de overheid u feitelijk om te sparen voor de aankoop van uw eigen woning. Hiermee komt een einde aan de afwijkende wijze van hypotheekverstrekking ten opzichte van omringende landen. In de meeste landen is het niet mogelijk om meer te lenen dan de waarde van de woning. Wel is het nog mogelijk om een verbouwing mee te financieren.

Deze week voorspelde Standard & Poor's in een rapport dat de Nederlandse huizenmarkt vanaf 2015 met 1% zal stijgen. Men verwacht voor 2013 dat dit jaar de huizenprijzen met 4,5% zullen dalen. Volgend jaar verwacht men een min van 1% waarna de markt zal stabiliseren om vervolgens in 2015 aan te trekken. De NVM verwacht ook in het laatste kwartaal van 2014 een stabilisatie van huizenprijzen.

Heeft u verhuisplannen en heeft u nu reeds een hypotheek met NHG dan is er goed nieuws. Stel dat u bij de verkoop van uw woning een restschuld overhoudt dan mag u vanaf 1 januari 2014 deze restschuld meefinancieren in uw nieuwe hypotheek met NHG. Een belangrijke voorwaarde is dat de restschuld inclusief de nieuwe hypotheek onder de € 290.000 blijft. Per 1 juli 2014 wordt deze grens verlaagd naar € 265.000. Verder gelden de gebruikelijke voorwaarden. De premie voor hypotheken met NHG stijgt volgend jaar helaas weer. Het nieuwe percentage is 1% in plaats van 0,85%. Bent u van een plan een huis te kopen met NHG dan is het in ieder geval raadzaam de offerte nog in 2013 aan te vragen zodat u nog gebruik kunt maken van het lagere tarief. Op een hypotheek van € 250.000 scheelt dit € 375.

Overigens dient de geldverstrekker mee te werken en kan een geheel eigen zienswijze hebben op de NHG-regels. In sommige gevallen blijkt dat het acceptatiebeleid van de geldverstrekker strenger of juist minder streng in de leer is als NHG. Vul gerust het formulier op deze pagina in om uw vraag kosteloos voor te leggen aan een hypotheekadviseur of financieel planner van ons bureau.

Vanaf 2014 daalt het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken jaarlijks met 0,5%-punt. De opbrengst wordt teruggegeven via de derde schijf van de inkomstenbelasting.

Auteur Boris Boon 

 

 

Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!

Live Chat

Waarom klanten ons kiezen?

  • Wij werken landelijk
  • Wij werken op basis van vaste tarieven voor vaste werkzaamheden;
  • Wij hanteren geen vast contract, u kunt maandelijks opzeggen;
  • Maandelijkse nieuwsbrief met belastingtips;
  • Wij geloven in een persoonlijke relatie met een vaste accountmanager en vaste medewerkers;
  • Kosteloos kennismakingsgesprek, desgewenst bij u op het bedrijf of aan huis;
  • Binnen 1 dag antwoord op uw e-mail;
  • Direct contact met een medewerker;
  • Haal- en brengservice voor uw administratie;
  • Maximale belastingbesparing;
  • Gratis overstapservice.

Adviesvraag over hypotheken

Heeft u een adviesvraag met betrekking tot een hypotheek? Wij helpen u graag. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een hypotheekadviseur of financieel planner van ons bureau meestal een goede indruk van een mogelijke oplossing.

Velden met een * zijn verplicht.