Eigenwoningforfait stijgt fors

vrijdag 03/01/2014

Eigenwoningbezitters worden geconfronteerd met een onaangename stijging van het eigenwoningforfait.

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich zorgen over de stijging van het eigenwoningforfait van 0,6 naar 0,7 procent. Gisteren bleek uit een publicatie in een landelijk dagblad dat deze verhoging in het geniep is doorgevoerd door het kabinet.

"In deze tijd van crisis moet dit er niet bovenop komen", aldus directeur Rob Mulder. VEH pleit voor het bevriezen van het eigenwoningforfait op 0,6 procent.

Daarnaast wil de belangenorganisatie voor woningeigenaren de discussie aangaan over de systematiek van de heffing. Door de daling van de WOZ-waarde en de stijging van de huren betaalt u meer inkomstenbelasting op grond van het eigenwoningforfait. De woordvoerder van VEH noemt dit een ongewenst effect van bijzondere marktomstandigheden en wil dat minister Stef Blok kijkt naar andere methoden.

Woningmarkt 

"Nu de woningmarkt weer wat lijkt aan te trekken en de economie daarvan kan profiteren, moeten we er alles aan doen om dit herstel niet weer in de kiem te smoren", zegt Mulder.

"Ik ben hoopvol over 2014 waar het de woningmarkt betreft, maar dan moet niet steeds opnieuw een aap uit de mouw van de overheid komen."

Eigenwoningforfait 

Het eigenwoningforfait stijgt van 0,6 naar 0,7 procent voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.040.000 euro. Boven de WOZ-waarde van 1.040.000 euro is al de villabelasting van toepassing.

Huizenbezitters tellen dit percentage van de waarde van de woning op bij hun inkomen in de belastingaangifte. Een stijging van het eigenwoningforfait betekent dat woningeigenaren meer inkomstenbelasting moeten betalen.

Hoeveel de verhoging van het eigenwoningforfait gaat opleveren is nog niet bekend. Bij eerdere berekeningen van het ministerie van Financiën is geen rekening gehouden met de daling van de woz-waarde.

Kamervragen 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft aangegeven Kamervragen te gaan stellen over de kwestie.

"Als je in december een lang debat voert over de woningmarkt tot en met 2042 en dan blijkt twee weken later dat er een extra belasting voor 2014 op stapel staat, dan noem ik dat onvolledig informeren van de Kamer", aldus Omtzigt.

Onduidelijkheid rond eigenwoningforfait           

In de officiële bekendmaking van de overheid staat het bedrag dat huizenbezitters (woningen van 75.000 tot 1.040.000 euro) bij hun inkomen moeten optellen als ze belastingaangifte doen op 0,7 procent. In de aangifteformulieren voor de voorlopige teruggaaf 2014 staat dat percentage op 0,65 procent.

Volgens minister Blok (Wonen) is de verhoging van het huurwaardeforfait niet het gevolg van een wijziging op zijn beleidsterrein, maar van de jaarlijkse indexering van het ministerie van Financiën, waar staatssecretaris Weekers verantwoordelijk is. „Het is aan Financiën om onduidelijkheid hierover weg te nemen”, zo meldt zijn woordvoerder.

Prognose

„Hiermee maakt deze minister zich er wel makkelijk van af”, reageert CDA-Kamerlid Knops, die wil dat Blok zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over de mogelijk honderden euro’s extra inkomstenbelasting die huiseigenaren door de verhoging van het huurwaardeforfait moeten betalen. „Als hij alles goedpraat wat Financiën doet, zullen weinig huiseigenaren Blok als de minister van Wonen zien.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën gaat het in de aangifteformulieren om een ’soort tussentijdse prognose onder voorbehoud’. „Dat staat ook als zodanig aangegeven. Het juiste percentage zal snel worden doorgevoerd. Maar ik snap dat dit verwarring schept.” Deze opmerking lijkt toch erg kort door de bocht. Immers als een belastingplichtige zich op het standpunt stelt dat de ingevulde inkomensgegevens ook een soort tussentijdse stand is komt deze er een stuk bekaaider vanaf.

Door mr. drs. J. Langkemper LL.M RB