Restschuld verbroken relatie

Indien uw relatie is verbroken of u ligt in een echtscheiding dan kunnen er ook financiele problemen ontstaan. Zeker als er onvoldoende inkomen is om de hypotheeklasten te dragen. Vaak stapelen de problemen zich op en in de laatste plaats zijn uw gedachten bij de betalingsverplichtingen waaronder die van uw hypotheek.

Emoties nemen de overhand boven de ratio.  Bij een echtscheiding of relatiebreuk is het vaak wenselijk om alle zaken financieel zo goed en zo snel mogelijk te regelen. Daarbij kunt u soms zakelijk onjuist handelen, op deze pagina proberen wij u inzicht te geven in de mogelijkheden als u tegen problemen aanloopt bij het afhandelen van de verkoop van uw woning.

Als u gezamenlijk een woning bezit en besluit deze te verkopen dan wenst u zoveel mogelijk een verlies te beperken. In veel gevallen wordt dan bij het bepalen van een vraagprijs ook vertrokken vanuit uw persoonlijke situatie in plaats vanuit de marktwaarde. Dit betekent dat uw woning langer dan noodzakelijk te koop staat. Ook is het tegenwoordig zo dat er veel meer concurrentie is op de woningmarkt waardoor u zichzelf uit de markt kunt prijzen. U doet er verstandig aan om uw woning scherp in de markt te plaatsen met het oog op een transactie.

Er zijn toch mogelijkheden om de problemen voor te blijven of als ze er al wel zijn te beperken. Zo kunt u onder voorwaarden bijvoorbeeld kwijtschelding van uw schuld krijgen of tegen een renteloze lening uw restschuld oplossen. De meest ideale situatie vangt aan bij een goede voorbereiding. Ook is het wenselijk om tijdig in het proces uw geldverstrekker te betrekken bij uw zaak. Wij kunnen u ook helpen bij dit proces en kunnen u gedurende het verkoopproces begeleiden. Ook is het verstandig om de afspraken met uw inmiddels ex-partner goed vast te leggen. Bijvoorbeeld hoe de afspraken omtrent een restschuld zijn. Ook hierin kunnen wij een bemiddelende rol spelen.

Op het moment dat u reeds in gesprek bent met de bank spreekt u meestal met de afdeling Bijzonder Beheer. Als u contact hebt met deze afdeling  zijn er meestal betalingsachterstanden opgetreden. Wij spreken de taal van de bank en kunnen dan ook uw belangen behartigen. 

Ingeval uw woning reeds in de verkoop staat is het van belang dat ook uw makelaar van de hoed en de rand weet. Indien u besluit ons in te huren is het niet per se van belang dat de makelaar op de hoogte is van deze bijzondere procedures bij banken. Besluit u zelf de verkoop en afhandeling van uw restschuld te verzorgen dan raden wij u aan in zee te gaan met een terzake kundige makelaar die ervaring heeft met soortgelijke situaties. Anders loopt u het risico alsnog net voor de eindstreep te stranden. Het is namelijk cruciaal dat de bank toestemming tot verkoop verleend en dat u een oplossing voor de openstaande financiering hebt. 

Zodra de bank het bod accepteert verstrekt de bank toestemming voor royement. Dit is overigens niet hetzelfde als het kwijtschelden van de restschuld. Meestal zijn er ook voorwaarden voor de terugbetaling van de restschuld die over blijft. Wij bemiddelen bij het tot stand komen van de ideale oplossing zodat u daadwerkelijk verder kunt met uw leven. 

Zijn er vragen over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op. Wij werken landelijk en zijn ook bereikbaar buiten de reguliere kantoortijden.

Door Boris Boon

Erkend Hypotheekadviseur

 

 

Live Chat

Adviesvraag over hypotheken

Heeft u een adviesvraag met betrekking tot een hypotheek? Wij helpen u graag. Het eerste antwoord is kosteloos. Als u duidelijk uw situatie beschrijft heeft u ook na één antwoord door een hypotheekadviseur of financieel planner van ons bureau meestal een goede indruk van een mogelijke oplossing.

Velden met een * zijn verplicht.