De meeste ondernemers hebben te maken met omzetbelasting (ook wel BTW genoemd), maar als kleine zelfstandige komt u mogelijk in aanmerking voor een speciaal belastingvoordeel: de kleineondernemersregeling, doorgaans ook wel afgekort tot KOR. Zo kan het gebeuren dat u minder of zelfs helemaal geen btw hoeft af te dragen. Onderstaand kunt u de ins en outs van deze regeling lezen.
Wat betekent de kleineondernemersregeling?
De kleineondernemersregeling (KOR) is in feite in het leven geroepen voor ondernemers die jaarlijks per saldo weinig btw hoeven te betalen. Om die reden is de kleineondernemersregeling dan ook vaak van toepassing op startende ondernemers, die in de startfase meestal nog niet zoveel omzet draaien als gevestigde bedrijven. Daarnaast kunt u via de KOR recht krijgen op ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw. Dat betekent dat u niet langer periodiek aangifte hoeft te doen.
Wanneer kom ik in aanmerking voor de KOR?
De kleineondernemersregeling is een regeling waaruit u als ” kleine” ondernemer het nodige belastingvoordeel kunt halen, maar jammer genoeg is de KOR niet op iedereen van toepassing. Om voor de KOR-regeling in aanmerking te komen, moet u aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen:
- U hoeft – na aftrek van de voorbelasting – in een jaar minder dan 1883 euro te betalen aan de Belastingdienst. Dit is het bedrag voor 2013.
- Uw bedrijf is een ‘natuurlijk persoon’. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een eenmanszaak of een officieel samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of vennootschap onder firma. Een rechtspersoon, zoals bijvoorbeeld een BV, NV of cooperatie, kan dus geen aanspraak maken op deze regeling.
- Uw bedrijf is gevestigd in Nederland.
- U voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw of heeft hiervoor tijdig een ontheffing aangevraagd.
Heeft dit gevolgen voor de aangifte?
Zoals gezegd heeft u bij het betalen van minder dan 1883 euro btw per jaar mogelijk recht op belastingvermindering. In dat geval mag u gebruikmaken van de KOR-regeling. Bent u jaarlijks 1345 euro of minder kwijt aan btw? Dan hoeft u mogelijk helemaal geen btw te betalen. Daarover leest u meer bij punt 5. Let op: u moet in beide gevallen wel gewoon aangifte blijven doen voor de omzetbelasting, tenzij u hiervoor een speciale ontheffing van administratieve verplichtingen heeft aangevraagd.
Heeft u gedurende het jaar al een verwachting ten aanzien van uw totale BTW-afdracht dan mag u bij de periodieke aangifte BTW al rekeninghouden met deze regeling door een schatting te maken.
Kan ik de belastingvermindering zelf berekenen?
Ja, dat kan, al zal de Belastingdienst natuurlijk zelf ook een berekening maken. Als u verwacht in meer of mindere mate in aanmerking te komen voor de KOR, kunt u zelf een schatting maken van de hoogte van het bedrag. Hoeveel belastingvermindering u precies krijgt, kan per persoon en situatie verschillen. Dit hangt namelijk af van het btw-bedrag dat u aan de Belastingdienst zou betalen indien u deze regeling niet zou hebben toegepast. Bekijk hier voor welk voordeel u in aanmerking komt. Deze belastingvermindering kunt u vervolgens toepassen op de laatste aangifte van het jaar óf op de eerste aangifte van het volgende jaar.
Als u aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting, moet u het bedrag van de vermindering bij uw winst optellen. Wanneer u zakendoet met het buitenland of als een verleggingsregeling wordt toegepast, gelden er overigens afwijkende regels bij de berekening van de vermindering. Kijk voor meer informatie over bijzondere omstandigheden op de Belastingdienst-website of vraag uw belastingadviseur naar de voorwaarden.
Ik maak (nog) maar weinig omzet. Moet ik eigenlijk wel btw betalen?
De ene startende ondernemer is de andere niet. De hoogte van de omzet van een startup kan – zeker in de beginfase – per branche of type onderneming sterk uiteenlopen. Dat beseft de Belastingdienst ook; het kan dus zijn dat u de fiscus (nog) helemaal geen omzetbelasting verschuldigd bent. Dit is het geval wanneer u per jaar 1345 euro (of minder) btw betaalt. Daarnaast moet u voor uw bedrijf een natuurlijk persoon of een combinatie hiervan zijn om een zogenoemde ontheffing van administratieve verplichtingen te kunnen aanvragen. Dit houdt in dat u geen btw-aangifte meer hoeft te doen, maar ook geen btw meer mag factureren.
Zo’n ontheffing heeft dus zowel voor- als nadelen. Veel kleine ondernemers vinden het bijvoorbeeld fijn dat zij alleen nog de inkoopfacturen moeten bewaren, bij klanten geen btw in rekening hoeven te brengen en hiervoor geen boekhouding hoeven bij te houden. Aan de andere mogen zij bijvoorbeeld geen facturen met btw meer uitreiken, omdat hun recht op ontheffing dan meteen vervalt. Houd er daarnaast rekening mee dat wanneer u meer btw kunt aftrekken dan u over uw omzet moet betalen, u het verschil in dit geval niet kunt terugkrijgen. Dit nadeel kan best zwaar wegen als u grote investeringen doet.
Het is verder belangrijk dat u of uw accountant ontwikkelingen in de omzet goed bijhoudt. Wanneer uw omstandigheden veranderen en u bijvoorbeeld meer geld gaat verdienen, kan daarmee ook het recht op ontheffing van administratieve verplichtingen komen te vervallen. U kunt de ontheffing hier zelfstandig opzeggen op de website van de Belastingdienst.
Door mr. drs. J. Langkemper LL.M RB