Stel u beschikt over € 150.000 in een eigen BV en u wenst dit bedrag te beleggen. Voor het voorbeeld bezit u 100% van de aandelen in X B.V. Welke smaken zijn er dan?
- beleggen in de eigen X BV
- dividend uitkeren vanuit X BV en met het bedrag na voldoening van de belasting in privé beleggen
- het geld lenen van X BV en daarmee eveneens in privé beleggen
Uiteindelijk dient u een berekening te maken welke de beste optie voor u is. Een en ander hangt af van het verwachte rendement en de belastingtarieven. De BV is voor een bedrijf een aantrekkelijke (fiscale) rechtsvorm. De heffing in box 1 bedraagt maximaal 52%, in de BV is dit 20% en bij hogere winsten 25%. Het voordeel is gelegen in het feit dat de box 2 heffing kan worden uitgesteld. In 2014 is het tarief in box 2 overigens tijdelijk lager (22%).
Beleggen in de B.V.
De B.V. is echter minder aantrekkelijk voor beleggen. Zo is bij 8% rendement de fiscale druk in box 3 slechts 15% (1,2% = 15% van 8%). Sparen / beleggen dient men dan ook bij voorkeur in box 3 te doen. Als er in de B.V. liquiditeit beschikbaar is, kunnen de volgende routes worden gekozen:
- Beleggen in pensioen in de B.V.
- Beleggen in de B.V. met uitstel belastingheffing door de gekochte
- aandelen te houden (uitstellen winstneming koersstijging).
- Beleggen in 5% pakketten o.g.v. de deelnemingsvrijstelling.
- Dividend uitkeren en beleggen in box 3.
- Beleggen met lening uit de B.V.
- Lening voor de eigen woning of vakantiewoning.
- Salaris verhogen.
Als u als DGA in de B.V. gaat beleggen, dient u vennootschapsbelasting (VPB) te betalen over het beleggingsrendement. Aan het einde van de beleggingshorizon worden de beleggingen verkocht en kan er dividend worden uitgekeerd. Voordeel van beleggen in de B.V. is dat verliezen verrekend kunnen worden met winsten, daarnaast zijn verliezen te verrekenen met winsten van de B.V. Bij een VPB-tarief van 25,5% is beleggen in de B.V. voordeliger dan beleggen in privé, mits het rendement lager is dan 5%.
Compensabele verliezen
Als er compensabele verliezen in de B.V. zitten, kan beleggen in de B.V. soms wel voordeliger zijn. Als de DGA in privé geld beschikbaar heeft, zou hij het kapitaal van de B.V. kunnen verhogen en op deze wijze in de B.V. kunnen beleggen. De DGA maakt hierdoor belastingvrij rendement en hoeft geen box 3 heffing te betalen.
Lenen van de B.V.
De DGA leent geld van de B.V. en gaat hiermee beleggen, voordeel is dat geen box 2 heffing verschuldigd is. Bij hoge rendementen is dit een prima beleggingsvorm. Bij negatieve rendementen zijn de gevolgen dramatisch. Dit is de reden dat deze optie niet vaak geadviseerd wordt.
Welke rente dient u aan te houden?
Volgens een uitspraak van de Hoge Raad (5 februari 1997, rolnummer 32.037) moet er een zakelijke rente worden berekend, deze is gelijk aan het depositotarief bij een bank, te vermeerderen met een opslag van ongeveer 0,25% – 1,5%. De opslag is afhankelijk van het risico van de B.V. Is dit laag, dan mag de opslag lager zijn. U dient hier dus zakelijk mee om te springen, alsof u een transactie aangaat met een derde partij zoals een bank.
Dividend uitkeren
De BV keert dividend uit aan de DGA, dit onder inhouding van 15% dividendbelasting. De DGA moet bij het indienen van de aangifte inkomstenbelasting nog 10% bijbetalen, totaal derhalve 25%. Het netto bedrag kan alsdan in privé worden belegd.
Door mr. drs. J. Langkemper LL.M RB