Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van uw eigen B.V. dient u meestal zelf een verzekering te regelen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. U bent niet verzekerd voor de WW, ziekte en arbeidsongeschiktheid. We gaan nu van de situatie uit dat u voor minimaal 50% zeggenschap hebt binnen uw B.V., is dit anders dan wijzigt uw situatie.
Deze mogelijkheden staan tot uw beschikking :
- Particuliere verzekering: de meest gekozen optie is de AOV-verzekering bij een verzekeraar. Deze verzekeringen zijn er in verschillende soorten. Praktische overwegingen zijn een beroepsgerelateerde AOV-verzekering en een gecombineerde pensioen AOV-verzekering (vaak voordeliger). Wenst u hulp bij het beoordelen van de polisvoorwaarden dan kunt u dit ons vragen.
- U kunt een zogeheten woonlastverzekering afsluiten welke u dekt tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid zodat uw maandlasten verzekerd zijn. Deze oplossing is minder duur dan de eerstgenoemde optie en voor sommige ondernemers de hoogst haalbare optie.
- Collectieve verzekering: via bepaalde collectieve platforms zoals het CNV en FNV kunt u collectieve verzekeringen afsluiten, dit kan een voordeel opleveren.
- Vrijwillige verzekering via UWV: als u vanuit een werknemerssituatie komt, kunt u soms de ziektewetverzekering op vrijwillige basis via het UWV voortzetten. Dit is alleen mogelijk als u kort na het eindigen van het dienstverband u zich wenst te verzekeren.
- Vangnetverzekering: dit is een product voor mensen die lastig of niet bij een verzekeraar te verzekeren zijn, vraag het UWV voor meer informatie.
Loondoorbetaling
Als u als DGA ziek wordt, is de B.V. vaak – op grond van het arbeidscontract – verplicht om salaris door te betalen. Meestal kan de DGA niet worden opgenomen in de ziekengeldverzekering, dit omdat hij geen echte werknemer is, de gezagsverhouding tussen B.V. en DGA ontbreekt immers. Dit kan anders zijn als de DGA een minderheidsbelang in de B.V. heeft, dit hangt dan weer af van de statuten.
Door mr. drs. J. Langkemper LL.M RB