De doorsnee DGA is niet bezig met zijn toekomstig overlijden. Evenzo geldt dit ook voor arbeidsongeschiktheid of een andere impactvolle gebeurtenis. Veel DGA’s zijn optimistisch en nemen geen maatregelen om de achterblijvende partner of compagnon in financieel opzicht goed achter te laten. Veel problemen zijn te voorkomen door wel een plan te hebben na uw overlijden. Zoals het bij de loodgieter thuis ook altijd lekt is dit in mijn geval niet anders. Ik had ook nauwelijks zaken geregeld. Een eerste aanvang heb ik gemaakt door een financieel plan op te stellen en de gevolgen van een vroegtijdig overlijden in kaart te brengen. Hierbij heb ik ook een testament op laten stellen.
Overlijden
De statistieken van de gemiddelde DGA bij een overlijdenssituatie zijn als volgt :
- veel DGA’s weten niet hoeveel belasting zoals erfbelasting, vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting verschuldigd is bij zijn of haar overlijden (in verband met de omvang van het ondernemersvermogen kunnen dit fikse bedragen zijn);
- veel DGA’s hebben geen backupplan bij overlijden;
- veel DGA’s hebben geen actueel en relevant testament;
- slechts een kleine groep DGA’s denkt zeker te weten dat alles goed is geregeld als hij of zij komt te overlijden;
- bijna de helft van de DGA’s heeft een overlijdensrisicoverzekering (orv) als hij of zij komt te overlijden.
Belastingheffing bij overlijden DGA
De erfgenamen moeten inkomstenbelasting en erfbelasting betalen over de waarde van de aandelen wanneer de aandelen door het overlijden beschikbaar komen. Daarnaast moet de B.V. soms vennootschapsbelasting betalen over een vrijval (deels) van uw pensioen. Soms dienen er vermogensbestanddelen verkocht te worden om de belastingen te kunnen betalen. Het kan dan zelfs zijn dat er opnieuw winst ontstaat indien deze vermogensbestanddelen boekwinst opleveren. In dat geval kan er opnieuw sprake van belastingheffing zijn.
Inkomstenbelasting bij overlijden DGA
Als een directeur-grootaandeelhouder (DGA) de aandelen in zijn B.V. (meestal een holding) verkoopt, moet hij of zij 25% box 2 heffing (inkomstenbelasting) betalen. Dit moet worden betaald over de verkoopprijs, te verminderen met de oorspronkelijke verkrijgingsprijs (de oorspronkelijke koopprijs). De wet zegt dat verkopen en overlijden aan elkaar gelijk moeten worden gesteld.
Uw erfgenamen moeten dus 25% inkomstenbelasting (box 2) betalen over de waarde in het economisch verkeer van de aandelen, te verminderen met uw verkrijgingsprijs / koopprijs (meestal € 18.000 als het aandelenkapitaal bij aanvang niet is verminderd). De inkomstenbelasting kan bijvoorbeeld worden betaald door het bedrijf een dividenduitkering te laten doen.
Indien uw bedrijf een actief bedrijf is, kunnen de erfgenamen een verzoek bij de Belastingdienst indienen om de inkomstenbelasting uit te stellen, dit kan op grond van de zogenaamde bedrijfsopvolgingsfaciliteit of bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Wel zijn hier strikte voorwaarden aan verbonden. Zo dient de onderneming voor enkele jaren voortgezet te worden. Is dit feitelijk de bedoeling dan zijn er ook hoge vrijstellingen van toepassing waardoor de belastingheffing fors gedempt kan worden.
Erfbelasting bij overlijden DGA
Over de waarde van de aandelen die in de nalatenschap vallen, moeten de erfgenamen naast de genoemde inkomstenbelasting ook nog erfbelasting betalen. Als de erfgenamen uw kinderen of partner zijn, dan bedraagt het tarief 10% of 20%, daarnaast zijn er nog vrijstellingen.
Evenzo als bij de inkomstenbelasting geldt ook voor de erfbelasting een doorschuifregeling of vrijstelling, dit geldt alleen als het bedrijf nog operationele bedrijfsactiviteiten verricht. U moet dan als erfgenaam wel het bedrijf voortzetten. Er gelden wel een aantal voorwaarden, de belangrijkste zijn:
- Het moet gaan om een actieve onderneming, dit is dus niet van toepassing voor belegd vermogen;
- De erflater (degene die is overleden) moet het bedrijf tenminste 1 jaar in zijn bezit hebben voor zijn overlijden;
- De erfgenaam (overnemer) moet de aandelen tenminste 5 jaar in zijn bezit houden;
- De erfgenaam (overnemer) moet het bedrijf tenminste 5 jaar voortzetten;
- De vrijstelling is van toepassing op zo’n € 1.045.611 (voor belastingjaar 2014), over het meerdere wordt een vrijstelling verleend van 83%.
U kunt ook tijdens leven gebruik maken van deze regeling. Dus tijdens het leven van de DGA kan het bedrijf vrijwel belastingvrij worden overgedragen aan de uiteindelijke erfgenamen. Deze vorm van overdracht is zeer aan te bevelen omdat op deze wijze ook meer kennis aangaande de onderneming kan worden overgedragen.
Vennootschapsbelasting bij overlijden DGA
De belangrijkste claim die bij het overlijden van de DGA naar voren komt, is de vennootschapsbelasting over de gedeeltelijke vrijval van zijn pensioenreserve.
Vragen over overlijden DGA
Heeft u vragen over dit onderwerp? Bel of mail gerust. U kunt ook een offerte aanvragen voor een advies of herstructurering, dit kan via onderstaand formulier. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek behoort eveneens tot de mogelijkheden.
Door mr. drs. J. Langkemper LL.M RB